Hoppa till sidans innehåll

SISF 15 - 4

02 APR 2015 11:39
Hej!

Första april och vi har sommartid, underbart med mer dagsljus och med det mer möjligheter att vara ute i naturen.
  • Skapad: 02 APR 2015 11:39

Hej!

Första april och vi har sommartid, underbart med mer dagsljus och med det mer möjligheter att vara ute i naturen.


Jag fick för två veckor sen en rapport som Fäktningsförbundet hade tagit fram angående LOK utvecklingen i svensk idrott mellan åren 2009-2013.
Totalt så har antalet deltagartillfällen minskat med 4,5 % och endast två av de
största förbunden har haft en positiv utveckling, Gymnastik och simning. Det är
naturligtvis lättare att påverka sin procentsiffror om man är inte ett litet förbund men jag är mäkta stolt över SMKF som tar en andra plats i denna lista och SISF en åttonde plats. Bland 70 förbund så såg toppen ut enligt följande;


                                  2009                 2013           (%)

Klättring                    23034                41 188       + 78, 8

Mångkamp                3727                   6570        + 76, 3

Skridsko                   15 029                24322       + 61, 8

Curling                       8 106                12857        + 58, 6

Fäktning                   77492                102562       + 31,6                                       

Issegling                       332                     413       + 24,4          

RF totalt                54 766054        52 285991      – 4, 5

 

Även om jag är stolt och glad över dessa siffror så tror jag tror att vi har en potential upp mot 10 000 deltagartillfällen i SMKF och säkerligen runt 2000 i SISF

 

Förra veckan var jag på två dagars konferens angående Idrottslyftet. Satsningen har fått en del kritik för att den inte leder till den utveckling som Riksdag och även RF förväntat sig, det ser ut att bli nya regler fr o m 2016.

 

Där fanns med två externa talare under dessa dagar som jag skulle vilja återge några rader från. Först Magnus Åkesson folkhälsoutvecklare i Stockholms stad. De har under många år gjort statistik på hur det ser ut med ungdomar i föreningslivet. Idrotten brottas med problemet att ungdomar slutar allt tidigare och lämnar idrottsrörelsen. De ser ett klart samband med när barn börja i organiserad verksamhet. På 40 talet så började man i 12 års åldern och sen har det för varje år som gått blivit tidigare och tidigare för att idag vara nere på under 4 år. Dvs barn börja i snitt redan innan de fyllt fyra år att vara med på organiserad verksamhet. Under alla år så har man lyckats behålla barn/ungdomar i denna verksamhet i ca 10 år, dvs i dag slutar många vid 14 års ålder. Sifforna idag säger att i mellanstadiet så är 68 % med, i högstadiet 51 % och på gymnasiet 36 %, ingen rolig utveckling. Det fanns många förbund som menade att det bara är lek de första åren men föredragshållaren menade att innehållet är inte det som styr utan att barn tröttnar på att ha fasta regelbundna tider som skall hållas. Hans uppmaning var att låta barn leka fritt fram till de är minst sex år innan vi börjar med att tvinga in dem i tidsschema…

Den andra externa talaren var forskare, läkare och professor Carl Johan Sundberg som skrivit boken Hälsa på recept. Har ni inte läst denna bok så bör ni göra det. Tänk om vi kunde få politiker att förstå nyttan av det som ni/vi gör för samhället och vilken billig peng det är för alla om vi utvecklar detta överallt i Sverige. Svenska folket lägger ner miljarder på tabletter i olika former, men den mest avancerade tablett som världen skådat – det heter fysisk aktivitet!! ”Med detta piller kan du  drastiskt minska risken för en lång rad allvarliga sjukdomar. Hjärt-kärlsjukdom, diabetes, stroke, depression och flera olika former av cancer är bara några av dessa. Men det slutar inte där. Du kommer att må bättre, få mer energi, sova bättre och bli mer koncentrerad. Ditt immunförsvar kommer att fungera bättre. Dessutom kommer du att leva längre, flera år längre. Du kommer bli yngre i biologisk mening.
Ditt hjärta kommer att stärkas. Din hjärna och ditt minne kommer att fungera bättre. Det kommer till och med att bildas nya celler i din hjärna!!” Kan någon tacka nej till detta?? Det behövs bara 30 minuters snabb promenad om dagen!

Vad säger ni? Är detta inte framtidens fokus för vårt samhälle??  


Idrottslyftet 2015, sista ansökningsdag för vårens ansökningar är den 30/4, det har inte kommit in så många ännu! Vänta inte och tänk på ovanstående.


På tisdag nästa vecka så har vi styrelsemöte för förbundet. Det kommer även vara Hans Adolfssons sista dag på jobbet, passa på att skänka honom en tanke och ett tack för alla år som han jobbat med förbundet.


Är det någon ni i föreningarna skulle vilja få med på agendan för styrelsen så skicka gärna över era tankar/idéer till mig så kommer jag framföra dem på mötet.


Glöm inte att med jämna mellanrum gå in och titta på vår hemsida!!

 

Med hopp om att ni får en härlig påsk och en fin vår!!

 

Mvh/Sven

Skribent: Sven Lindeberg

Postadress:
Svenska Isseglarförbundet
Sven Lindeberg, Segelstorpsvägen 197
269 92 Båstad

Kontakt:
Tel: +46705826767
E-post: This is a mailto link

Se all info