Hoppa till sidans innehåll

Vad är issegling?


Issegling

"Det är otroligt faschinerande att kunna susa fram friktionslöst med enbart naturens krafter, med hjälp av ett bränsle som kallas vind och en motor som kallas segel. Känslan kan inte förmedlas utan måste upplevas för att komma till sin rätt att känna farten, vinden, accelerationen, friheten att kunna flyga fram på isvidderna" -okänd.

Issegling är en gemensam benämning för skridskosegling och isjaktsegling på sjö- och havsis. Skridskosegling har dessutom utökat med två nya klasser de senaste åren, vintervindsurf och kite liksom att skidor vid snö på isen ska kunna användas i alla sina klasser.

Du kan läsa mer om våra 10 klasser här.

Historien om oss

Tekniken att med hjälp av segel ta sig fram på skridskor eller förflytta en farkost försedd med medar utvecklades främst i länderna runt Östersjön, Nederländerna och i Nordamerika under 1800-talet. Issegling var då det snabbaste sätt människan kunde förflytta sig på. Spektakulära kappseglingar anordnades i Stockholm 1887 i skridskosegling och 1901 i isjaktsegling. Framstående båtkonstruktörer engagerades för att utveckla stora och snabba isjakter. 

1901 bildades Stockholms Skridskoseglarklubb (SSSK) samt Stockholms Isjaktklubb (SIK). 1906 organiserades Sveriges Skridskoseglarförbund (nuvarande Svenska Isseglarförbundet) som samma år invaldes som specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF).

SM i skridskosegling genomfördes första gången 1907. 
I början av 80-talet slogs Sveriges Skridskoseglarförbund ihop med Svenska Isjaktsförbundet och bildade Svenska Isseglarförbundet.

issegling historia

Uppdaterad: 30 APR 2018 13:06

Postadress:
Svenska Isseglarförbundet
Sven Lindeberg, Segelstorpsvägen 197
269 92 Båstad

Kontakt:
Tel: +46705826767
E-post: This is a mailto link

Se all info