Hoppa till sidans innehåll

XV-isjakt


Är du lite intresserad eller t o m börja tävla ta kontakt med 

XV-jakt-sällskapets hemsida >

Facebook-sida

www.facebook.com/xvsweden

Vill du köpa isjakt, utrustning

www.facebook.com/groups/290206354507208/ >

Klass XV-jakt (uttalas femtonjakt) ritades 1932 av den legendariske Erik von Holst från Estland. Den blev snabbt populär och byggdes i över 200 exemplar på några få år. Jakten är en strikt entypsjakt och ser i stort sett likadan ut idag som på 1930-talet. Numera sammanfogas dock byggnadsdelarna med moderna metoder och epoxilim. Seglet är i dacron eller likvärdigt material.

Sverige har idag cirka 20 jakter, varav drygt hälften är byggda sedan 1998. Geografiskt finns de flesta jakterna i Stockholmsområdet. Klassen hade stor utbredning runt Östersjön före andra världskriget och överlevde i de flesta länder under efterkrigstiden. 1990 tog seglarna kontakt med varandra igen och 1993 bildades klassförbundet. Aktiva XV-seglare hittar du i Finland, Ryssland, Estland, Polen, Tyskland, Holland, USA och Sverige.

XV-jakten är den största entypsklassen i Europa och den enda tvåmansjakt som seglar EM och internationellt. Jakten seglas i ultralätt till mycket hård vind, och i mycket varierande förhållanden, bemannad av en eller två personer beroende på vindförhållandena. Vid hård vind revas inte seglet, utan du barlastar med vikter bestående av blyhagelfyllda påsar. Upp till 120 kg barlast kan användas. Isjaktens totalvikt med besättning blir då drygt ett halvt ton.

Kontakt: xv-isjakt()issegling.se
Hemsida: idrottonline.se/SvenskaXV-JaktSS

Uppdaterad: 17 FEB 2017 11:05 Skribent: Märta Björling
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Isseglarförbundet
Sven Lindeberg, Segelstorpsvägen 197
269 92 Båstad

Kontakt:
Tel: +46705826767
E-post: This is a mailto link

Se all info