Hoppa till sidans innehåll

DN-isjakt


Är du lite intresserad eller t o m börja tävla ta kontakt med DN Sweden

www.dnsweden.se >

Vill du prova-på kolla detta forum.

https://www.facebook.com/groups/dnsweden/ >

Vill du köpa isjakt, utrustning

www.facebook.com/groups/290206354507208/ >

DN-isjakt (DN) är den populäraste isjaktsklassen i både Sverige och i hela världen, med flera tusen aktiva i Europa, Nordamerika och Ryssland. Namnet härstammar från en konstruktionstävling som tidningen Detroit News arrangerade 1936 med mål att ta fram en enkel, prisvärd isjakt. Att kunna riggas av en person och lätt transporteras på ett biltak, har utan tvekan bidragit till klassens popularitet. 

DN-jakten genomgått en betydande utveckling. De flesta ursprungliga måtten finns kvar och skrovet byggs fortfarande till stor del i trä, men till exempel har den ursprungliga trämasten bland de flesta nyare jakterna uppgraderats till en flexibel kolfiber-dito, vilken blivit lite av klassens signum och gett DN-jakten imponerande prestanda med noterad toppfart över 140 km/h. 

Klassen kännetecknas av ett mycket gott kamratskap och internationell gemenskap. De internationella mästerskapen VM och EM arrangeras varje år och samlar 150–200 deltagare från ett tjugotal nationer.

I Sverige organiseras klassens verksamhet av Svenska DN-isjaktsällskapet (DN Sweden). De arrangerar tävlingar och träningsdagar i samarbete med lokala klubbar, ansvarar för elitverksamheten och representerar sina medlemmar i den internationella organisationen ”International DN Ice Yacht Racing Association” (IDNIYRA), som förvaltar klassens reglemente.

Kontakt: dn-isjakt()issegling.se
Hemsida: www.dnsweden.se

Representant i Svenska Isseglarförbundet för klassen: Oscar Wersäll
Uppdaterad: 23 NOV 2016 10:45 Skribent: Oscar Wersäll
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Isseglarförbundet
Sven Lindeberg, Segelstorpsvägen 197
269 92 Båstad

Kontakt:
Tel: +46705826767
E-post: This is a mailto link

Se all info