Hoppa till sidans innehåll

Säkerhet & iskunskap


Issäkerhet och regler

Säkerhet på isen är det allra viktigaste och i stort sett gemensamt för alla klasser under Svenska Isseglarförbundet vad gäller iskunskap och väjningsregler och skydd. Däremot finns det vissa speciella regler som du kan hitta på respektive klassförbunds hemsida. 

All is behöver rekognoseras vad gäller istjocklek och iskvalité. Bedömningen och begränsningen av isen kräver större kunskaper och erfarenhet som finns inom resp klass och klubbar. 

Issegling har även risker i form av höga farter och därför har alla klasser sina väjningsregler för att undvika kollission.  För isjaktsegling tillämpas NIA reglerna med olika modifieringar beslutade av resp klass.

Viktigt att poängtera är att de försäkringsskydd som Folksam via RF/Isseglarförbundet och andra försäkringsgivare erbjuder bara gäller vid träning och tävling under NIA-reglerna och arrangerade av föreningar/klassförbund anslutna till Svenska Isseglarförbundet. All annan isjaktsegling faller under Terrängtrafikkungörelsen och innebär strikt personligt ansvar för isseglare som vållar skador.

Uppdaterad: 28 APR 2018 21:29 Skribent: Peder Friis

Postadress:
Svenska Isseglarförbundet
Sven Lindeberg, Segelstorpsvägen 197
269 92 Båstad

Kontakt:
Tel: +46705826767
E-post: This is a mailto link

Se all info