Hoppa till sidans innehåll

XV-isjakt


Är du lite intresserad eller t o m börja tävla ta kontakt med 

XV-jakt-sällskapets hemsida >

Facebook-sida

www.facebook.com/xvsweden

Vill du köpa isjakt, utrustning

www.facebook.com/groups/290206354507208/ >

 

XV-jakten (uttalas femton-jakt) ritades 1932 av den legendariske Erik von Holst från Estland. Den blev mycket snabbt populär och byggdes i över 200 exemplar på några få år. Jakten är en strikt entypsjakt, och ser idag i stort sett likadan ut som på 1930-talet. Numera sammanfogas byggnadsdelarna med moderna metoder och epoxilim. Bronsmedarna har ersatts av rostfria. Seglet är i dacron eller likvärdigt material. XV-jakten är den största entypsklassen i Europa idag, och den enda 2-mansjakt som seglar EM och internationellt.

Att segla XV-jakt

Jakten kan seglas från ultralätt till mycket hård vind, och i mycket varierande förhållanden av en till två personer beroende på vindförhållandena. Vid hård vind  revas inte seglet, utan man barlastar med vikter bestående av blyhagelfyllda påsar. Upp till 150 kg barlast kan användas. Isjaktens totalvikt med besättning blir då drygt ett halvt ton.

Klassen i Sverige

I Sverige finns det idag ett 20-tal jakter, varav drygt hälften är byggda de sista tio åren. Geografiskt finns de flesta jakterna i Stockholmsområdet.

Klassen internationellt

Klassen hade stor utbredning i alla länder runt Östersjön före 2:a världskriget. Klassen överlevde i de flesta länder under efterkrigstiden, och omkring 1990 tog seglarna kontakt med varandra igen, och 1993 bildades klass-förbundet.

Idag finns aktiva XV-seglare i Finland, Ryssland, Estland, Polen, Tyskland, Holland, USA och Sverige.

Uppdaterad: 17 FEB 2017 11:05
Skribent: Märta Björling
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Isseglarförbundet
Segelstorpsvägen 197
269 92 Båstad

Besöksadress:
Sven Lindeberg, Segelstorpsvägen 197
269 92 Båstad

Kontakt:
Tel: +46 705826767
E-post: [saknas] Information

Se all info