Hoppa till sidans innehåll

Klass III-isjakt


Är du lite intresserad eller t o m börja tävla ta kontakt med Sv Klass 3-Jaktsällskapet

Klass III-isjakt hemsida >

Vill du prova-på, köpa isjakt eller utrustning, kolla detta forum

class3.forum24.se >

Klass 3 är en mycket bekväm och snabb jakt, lättdriven i lätta vindar och vid 7-8m/sek når man farter kring 100km/tim vid kappsegling, farter på över 130km har uppmätts. Detta innebär att säkerheten är mycket viktig och det krävs licens för kappsegling dvs alla kan seglingsreglerna.

Klass 3-jakten har sitt ursprung från landsegling vid lågvatten nere på stränderna i Europa , anpassningen till is gjordes i början 90-talet och en del av jakterna som seglas idag har landseglingsskrov. Formar för eget bygge och begagnade jakter finns, se på vårt forum eller kontakta någon i styrelsen. Det finns bland våra medlemmar några som också ägnar sig åt landsegling under sommaren.

Klass 3 är en fri klass som inte begränsas av strikta entypsregler, men det finns några max/minvärden som måste respekteras: max 7,35 kvm segelyta, vingmast eller mjukmast är valfritt, samt en minvikt på 100kg.

Vi tävlar flera gånger varje vinter inkl. ett SM och seglingarna sträcker sig från Karlskrona i söder, Göteborg i väster, Mälardalen samt Dalarna i norr.

Totalt finns det runt 60 jakter i Sverige och för tillfället är det 15-20st aktiva som tävlar och spridningen av jakter är ungefär som ovanstående seglingsområden.

Representant i Svenksa Isseglarförbundet för klassen: Tord Kvartsén

Uppdaterad: 28 APR 2018 20:08
Skribent: Magnus Nordström
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Isseglarförbundet
Segelstorpsvägen 197
269 92 Båstad

Besöksadress:
Sven Lindeberg, Segelstorpsvägen 197
269 92 Båstad

Kontakt:
Tel: +46 705826767
E-post: [saknas] Information

Se all info